Het Buffet

Een maand geleden vroeg een kennis mij om opnieuw een lopend buffet voor haar en haar familie te maken. “Graag weer die heerlijke hartige taarten, een paar vegetarische én doe maar 2 soorten soep erbij”, zei ze. “De vegetarische tomatensoep van de vorige keer, en een kippensoep met groenten. Wil jij er ook nog van die verschillende salades bij maken en sausjes?” Nu ken ik haar wat beter, en weet dat haar familie dol is op salades. Ze besloot 8 hartige taarten te bestellen: 4 vegetarische bietentaarten, een gehakt taart, 2 quiches Lorraine, en een spinazietaart met oude kaas.

Ik ga aan de slag om de boodschappen voor dit buffet te inventariseren en op te schrijven. Als ik de lijst wil ik uitprinten blijkt dat de inkt op is! Zoiets gebeurt altijd op het verkeerde moment. Dan maar een foto van het document op mijn laptop. Maar dit is géén geweldig idee. Wat een gedoe in de winkel, op mijn mobiel kijkend voor de boodschappen en rond te lopen. Ik denk dat ik nog nooit zo lang in de groothandel heb rondgelopen, van hot naar haar, ondertussen wachtend op een bestelling. Daardoor kom ik flink te laat op mijn volgende afspraak! Ook hier leer ik van, denk ik dan!

De volgende dag alles klaargezet. Nú gaat het echt beginnen. Het is een hele klus om zoveel taarten te gaan maken. Er zit veel tijd en liefde in. Dát maakt ze zo lekker! Mijn geheim is de aandacht die er in zit. Inmiddels weet ik hoe mijn nieuwe grote oven werkt. Ik kan er mooi 6 taarten tegelijk in bakken, dacht ik nog toen ik hem op internet zag! De realiteit is echter héél anders. Ik begin met een taartbodem, de ingrediënten erin, de taart in de oven. Dan blijkt dat de eerste al bijna is gebakken voordat ik de 2e klaar heb en deze erin kan. Het kost dus allemaal véél meer tijd. Gelukkig ben ik altijd aan de positieve kant, en vergeet ik de tijd die het werkelijk kost én de rommel die ik op het aanrecht maak! Die mag ik telkens zelf weer opruimen.

Wat is het toch leuk werk om telkens een nieuwe salade te maken, mooie kleuren in de salades, met verschillende texturen en de vormen! Ik kies voor één hele grote diepe schaal voor 20 personen, en 3 grote schalen voor elk 8 personen met heel veel verschillende ingrediënten zoals de diverse soorten sla, tomaatjes, komkommer, rucola, paprika, wortel, courgette, kikkererwten en koriander, drie soorten kaas, en nootjes. Ik doe er ook nog kleine blaadjes munt doorheen voor het verrassingseffect. Flesjes dressing van Franse biologische olijfolie en balsamicoazijn met zout en peper en een honing-mosterddressing zet ik erbij en vers brood met kruidenboter, humus en knoflooksaus.

De 2 grote schalen met Tiramisu met rode vruchten heb ik de avond ervoor al gemaakt. Samen met de vanille roomijs is het een groot succes. De locatie is perfect: een sfeervolle prachtige oude boerderij in het centrum van Arnhem. Na afloop zegt één van de gasten: “Ik heb nog nooit zo’n heerlijke Tiramisu in mijn leven geproefd!” Dat doet me goed. De restanten van de hartige taarten gaan met de familie mee, voor morgen! Ik ben blij met de positieve reacties van mijn kennis en haar familie. Het was hard doorwerken, maar wat is er mooier dan tevreden klanten? Voldaan ga ik naar huis, in de wetenschap dat de klus er nog niet opzit, maar dat de afwas wacht. Gelukkig heb ik weer de beschikking over twee extra handen..…